ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2023-2024

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΑΙΩΝ”

Το Κέντρο “ΑΙΩΝ” λειτουργεί από το 2003 σε νεοκλασικό διατηρητέο ιδιόκτητο κτήριο και σας προσφέρει φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα δίνοντάς σας τη δυνατότητα να συμμετέχετε σε διάφορες δραστηριότητες.

Μια έμπειρη και επιστημονικά καταρτισμένη ομάδα, με γνώση και αφοσίωση στο αντικείμενο, θα σας βοηθήσει στην επιλογή των μεθόδων άσκησης ή και θεραπείας που είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας, αξιοποιώντας τις ιδιαιτερότητες και την ιδιοσυγκρασία σας.

Τμήματα ομαδικής άσκησης

⊗ Γιόγκα
⊗ Pilates  mat/props
⊗ Pilates θεραπευτικό-body control (μηχανήματα)   
⊗ Τάι Τσι
⊗ Yoga Chi

Ατομικές συνεδρίες

⊕ Σιάτσου
⊕ Ρεφλεξολογία
⊕ Bowtech
⊕ Rejuvance
⊕ Μασάζ [λεμφικό, χαλαρωτικό, θεραπευτικό, τάι, αγιουρβεδικό, κυτταρίτιδας]
⊕ Ανθοϊάματα Bach

Σεμινάρια / Δραστηριότητες

Κύκλοι σεμιναρίων:
Γιόγκα
Bowtech
Ρεφλεξολογία
Σιάτσου
Ταϋλανδέζικο μασάζ
Σεμινάρια [μονοήμερα, διήμερα, μηνιαία] Ενημερωτικές παρουσιάσεις / ομιλίες -ελεύθερη είσοδος
Εκδρομές, διακοπές με άσκηση στη φύση

ΓΙΟΓΚΑ

Η γιόγκα είναι ένα πλήρες εκπαιδευτικό σύστημα

που στοχεύει στην αρμονία και ισορροπία σώματος, πνεύματος και ψυχής, με ατέλειωτες θετικές επιδράσεις.

Οι ασκήσεις γιόγκα τονώνουν τη ζωτικότητα του οργανισμού, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνουν την ευλυγισία και διατηρούν τη φυσική, ενεργειακή και νοητική κατάσταση του ανθρώπου σε άριστη φόρμα.

Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες σωματικές ικανότητες γιατί κάθε άσκηση προσαρμόζεται ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και προβλέπονται τμήματα για αρχάριους, μεσαίους και προχωρημένους.

Το σύστημα της γιόγκα είναι ένα απλό και φυσικό πρόγραμμα που σκοπό έχει να διατηρεί το σώμα υγιές και ευέλικτο, και το νου καθαρό, έτσι ώστε ο άνθρωπος να ζει απλά και να σκέφτεται υψηλά. Το σύστημα αυτό στηρίζεται σε πέντε θεμελιώδεις αρχές:

Σωστή άσκηση:

Λειτουργεί σαν μηχανισμός συντήρησης του οργανισμού, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος και την ελαστικότητα του σώματος.

Σωστή αναπνοή:

Βοηθάει στη σύνδεση του σώματος με την μπαταρία του (το ηλιακό πλέγμα), όπου είναι αποθηκευμένα τεράστια ποσά ενέργειας, τα οποία μέσα από ορισμένες τεχνικές αναπνοής απελευθερώνονται για τη σωματική και πνευματική ανάταση του ανθρώπου.

Σωστή χαλάρωση:

Όταν το σώμα και το μυαλό υπερλειτουργούν συνεχώς (με τους σύγχρονους αγχώδεις ρυθμούς της ζωής) η αποτελεσματικότητά τους ελαττώνεται. Η χαλάρωση είναι ο τρόπος της φύσης να επαναφορτίζει τον οργανισμό.

Σωστή διατροφή:

Παρέχει τη σωστή τροφοδοσία στον οργανισμό. Η μέγιστη χρησιμοποίηση της τροφής, του νερού, του αέρα και του ηλιακού φωτός είναι θεμελιώδης.

Θετική σκέψη και διαλογισμός:

Δίνει στο άτομο τον απόλυτο έλεγχο. Η διανόηση εξαγνίζεται. Τα κατώτερα ένστικτα έρχονται κάτω από συνειδητό και απόλυτο έλεγχο, μέσα από τη σταθερότητα και τη συγκέντρωση του νου.

ΠΙΛΑΤΕΣ

ΜΕΘΟΔΟΣ PILATES

Mέθοδος ομαδικής άσκησης με θεραπευτικές ιδιότητες, δουλεμένη με ακρίβεια, προσιτή σε όλους, με στόχο την ευθυγράμμιση, τον έλεγχο, την ευκαμψία και την ισορροπία του σώματος.
Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εμφανή, με την “ποιότητα” στη στάση και την κίνηση του σώματος, απαλλαγμένου από κάθε ένταση.

Παγκόσμια γνωστή εδώ και 70 χρόνια, η μέθοδος Pilates είναι ένα σύστημα από φυσικές ασκήσεις, που μπορεί να μας δώσει ένα σώμα λεπτότερο, δυνατότερο, πιο υγιές, αλλά και ελαστικό χωρίς πόνους, μέσω της εναρμόνισης νου και σώματος. Η μέθοδος βασίζεται στις εξής βασικές αρχές: τη σωστή αναπνοή, τον έλεγχο, τη συγκέντρωση, τη ροή της κίνησης και την ακρίβεια. Με το χρόνο η συνεχής άσκηση με τη μέθοδο Pilates, μπορεί να μεταμορφώσει ολοκληρωτικά το σώμα, δίνοντας περισσότερη αρμονία και βελτιώνοντας την υγεία του. Η κίνηση γίνεται εύκολη και το άτομο αποκτά περισσότερη χάρη, αντοχή και ευεξία.
Μετά από 10 μαθήματα μπορείτε να νιώσετε τη διαφορά, μετά από 20 μαθήματα μπορείτε να δείτε τη διαφορά και μετά από 30 μαθήματα όλοι θα δουν τη διαφορά.” Joseph Pilates (εμπνευστής της μεθόδου).

Πώς δημιουργήθηκε

Τη μέθοδο εμπνεύστηκε ο Joseph Hubertus Pilates -Γερμανός με ελληνική καταγωγή- ο οποίος την εφάρμοσε και τη δοκίμασε αρχικά στον εαυτό του, αλλά και στους στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να τους θεραπεύσει από τις κακώσεις και τους τραυματισμούς του πολέμου. Ο Joseph Pilates έχοντας αδύναμη υγεία ως παιδί (υπέφερε από άσθμα), δεν ήθελε οι σωματικοί περιορισμοί να αναλάβουν τον έλεγχο της ζωής του. Προκειμένου να δυναμώσει και να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση, εξασκήθηκε στην ενόργανη γυμναστική, στο σκι, στις καταδύσεις, στην πυγμαχία, στην ακροβασία, στην ελληνορωμαϊκή πάλη και μυήθηκε στις ανατολικές φιλοσοφίες και πρακτικές όπως την γιόγκα, το ζεν και το τάι τσι. Έτσι σιγά σιγά εμπνεύστηκε το contrology, ή αυτό που σήμερα λέγεται μέθοδος Pilates. Αυτή η μέθοδος εξελίχθηκε, ολοκληρώθηκε και τώρα πια, είναι μια πλήρης μελέτη πάνω στην ανατομία και τη φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι υιοθετήθηκε αρχικά από τους επαγγελματίες της κίνησης (χορευτές, αθλητές κλπ).

Ποιοι είναι αυτοί που κάνουν χρήση της μεθόδου

Σήμερα, είναι μια μέθοδος που τυγχάνει ευρείας αποδοχής, όχι πια μόνο από επαγγελματίες, αλλά από όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση ή ακόμα και να θεραπευτούν από διάφορες παθήσεις. Οι ασκήσεις εκτελούνται και από ανθρώπους, με τραύματα ή κακώσεις των μυών, επίσης από ανθρώπους που έχουν πολλά χρόνια να ασκήσουν το σώμα τους. Η μέθοδος Pilates βελτιώνει προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, βελτιώνει την φυσική κατάσταση και την στάση του σώματος, αυξάνει την ζωτικότητα και θέτει υπό έλεγχο το Pilates. Καθώς είναι μια μέθοδος αρκετά ασφαλής και ήπια, απευθύνεται και σε εγκύους, παιδιά και υπερήλικες. Όντας επίσης -από την άλλη μεριά- δυναμική, αποτελεί πρόκληση για τους μανιακούς των σπορ. Δεν είναι λίγοι οι ορθοπεδικοί και οι φυσιοθεραπευτές που χρησιμοποιούν αυτή την ασφαλή και προσιτή μέθοδο, για να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους. Προσιτή για τον περισσότερο κόσμο, δεν είναι, παρά μια ιδανική μέθοδος άσκησης του σώματος, κάπως διαφορετική όμως, με μεγάλη ποικιλία ασκήσεων απλών κατά βάση, προσαρμόσιμων σε κάθε άνθρωπο και κάθε ηλικία. Δουλεμένες με ακρίβεια, οδηγούν στην σωστή “ευθυγράμμιση” -όπως λέγεται στη γλώσσα Pilates- του σώματος.

Η μέθοδος Pilates

Η μέθοδος Pilates είναι μια μέθοδος, που συνδυάζει και φέρνει σε τέλεια ισορροπία τη δυτική και ανατολική φιλοσοφία, καθώς ενσωματώνει την ανατολική “πνευματική” προσέγγιση στην άσκηση, με την δυτική “υλική” άποψη. Βάση της δημιουργίας της μεθόδου, είναι ο πλήρης έλεγχος του νου, που στη συνέχεια διευθύνει το σώμα. Οι ασκήσεις και τα μαθήματα γίνονται ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες και ικανότητες του κάθε σώματος. Αποτελεί μια μορφή ήπιας και “πνευματικής” γυμναστικής, όπως η γιόγκα. Μια απλή και αποτελεσματική προσέγγιση της γυμναστικής, βασισμένη σε αρχές που διαρκούν μια ζωή.
Οι ασκήσεις αυτές έχουν κερδίσει την ευρεία αποδοχή των ανθρώπων στην Αμερική και την Ευρώπη, ενώ κερδίζουν έδαφος πλέον και στη χώρα μας. Πρόκειται για ασκήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας, ανεξάρτητα από την ηλικία του ή άλλους φυσικούς περιορισμούς. Ο στόχος αυτών των ασκήσεων είναι η σωστή ευθυγράμμιση του σώματος, η ισορροπία στην κίνηση, η ενδυνάμωση της κοιλιακής χώρας, η ελαστικότητα της σπονδυλικής στήλης και η απαλλαγή από πόνους και ενοχλήσεις. Η έμφαση δίνεται στην κοιλιακή χώρα, που αποτελεί το κέντρο για ένα πιο δυνατό και λειτουργικό σώμα. Οι ασκήσεις εφαρμόζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία κινήσεων και την συντονισμένη, σωστή αναπνοή. Αλλάζοντας τη λανθασμένη στάση και κίνηση του σώματος και εκπαιδεύοντας το σώμα σε νέες, καλύτερες συνήθειες, η μέθοδος Pilates δίνει μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη του σώματος. Τα οφέλη είναι πολλά: η μυϊκή δύναμη και ελαστικότητα αυξάνονται, το σώμα τονώνεται, η στάση του βελτιώνεται, η αναπνοή γίνεται καλύτερη. Ακόμα οι ήπιοι τραυματισμοί των ιστών θεραπεύονται, το στρες μειώνεται, η αυτοπεποίθηση μεγαλώνει. Με τη συνεχή άσκηση, επιτυγχάνεται η ισορροπία και ο συντονισμός, αυξάνεται η δύναμη, η ελαστικότητα και η ευκινησία. Η πλάτη δυναμώνει, οι κοιλιακοί γίνονται επίπεδοι και οι μηροί πιο λεπτοί. Η λειτουργία των πνευμόνων και η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνονται μέσω της βαθιάς, σωστής αναπνοής. Το άτομο αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο σώμα του αποφεύγοντας έτσι τα πιασίματα, τους ενοχλητικούς πόνους και την κακή υγεία και φυσική κατάσταση του σώματος.
Η μέθοδος βασίζεται στον έλεγχο του νου πάνω στο σώμα. Δουλεύει προσπαθώντας να χτίσει ένα γερό σώμα από μέσα προς τα έξω και φέρνει ξανά ισορροπία στο σώμα και πνευματική αρμονία στο άτομο. Η σωστή αναπνοή είναι ο πυρήνας και το κέντρο των ασκήσεων. Η ενέργεια κατανέμεται αρμονικά σε όλο το σώμα και η σωματική ευεξία επιτυγχάνεται. Η πνευματική ενέργεια από την άλλη μεριά δεν σπαταλιέται, αλλά διοχετεύεται στο σώμα με σύνεση. Η κίνηση αποκτά ποιότητα και το σώμα παύει πια να είναι ένα βάρος, που απλά κουβαλάς δυσανασχετώντας και γίνεται ένα όργανο προκειμένου να φέρνεις σε πέρας τις δραστηριότητες της ζωής σου, χωρίς να νιώθεις κόπωση ή εξάντληση.
Ο ασκούμενος αναπτύσσει πνευματικές και σωματικές λειτουργίες ταυτόχρονα και με την μέθοδο του ελέγχου, ξεφεύγει απ’ το να είναι ένας απλός “παρατηρητής” της κίνησης του σώματος του, αλλά αντίθετα κατανοεί και συμμετέχει.


Η μέθοδος Pilates συνδυάζει την μυϊκή δύναμη και την ελαστικότητα ταυτόχρονα, ισομερώς σε όλο το σώμα. Η ενέργεια -όπως πιο πάνω αναφέρθηκε- παράγεται και κατανέμεται αρμονικά, φέρνοντας σωματική ευεξία. Ενεργοποιεί το μυαλό και αναπτερώνει το πνεύμα. Αποκτάται λοιπόν, μια συνοχή στην αντοχή, έτσι ώστε ο ασκούμενος να μπορέσει να συνεχίσει χωρίς κούραση, όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες του. Με το συντονισμό στην κίνηση αποκτάται “ποιότητα”, ευκαμψία και φυσική χάρη, που τελικά αντανακλώνται στον τρόπο, που ο καθένας στέκεται, κάθεται, περπατάει ή δουλεύει.

pilates
θεραπευτικό-body control

Το θεραπευτικό Pilates βασίζεται στην κλασική μέθοδο Πιλάτες.

Η διαφορά είναι ότι ο θεραπευτής καθοδηγεί χωριστά τον κάθε ασκούμενο, ανάλογα με τις ανάγκες του.
Οι ασκήσεις γίνονται με χρήση στρωμάτων (mat) με τις κλασικές μπάλες και τις μικρές, ιμάντες, δακτυλίδια, βαράκια, τροχαλίες και κρεβάτια Reformers.
Η άσκηση εστιάζεται στη σωστή αναπνοή, στη σταθερή και συμμετρική στάση του σώματος, ισορροπία, συντονισμό και ευλυγισία. Με τη σωστή άσκηση έχουμε σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ελαχιστοποιούνται οι μυοσκελετικοί πόνοι, αυξάνεται η αντοχή, η ελαστικότητα και η δύναμη του σώματος.
H άσκηση ενδείκνυται για:

 • αντιμετώπιση αυχενικού συνδρόμου
 • παθήσεις σπονδυλικής στήλης, όπως σκολίωση, δισκοκοίλες, οσφυαλγία, πόνους μέσης κ.ά.
 • ενδυνάμωση των μυών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις όπως σπονδυλοδεσία, τραυματισμοί
 • σκλήρυνση κατά πλάκας (το συνιστούν ευρέως οι γιατροί)
 • ακράτεια (με την εκγύμναση των κοιλιακών μυών και λεκάνης)

Η θεραπευτική αυτή άσκηση που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες, σε γυναίκες και άντρες. Μπορούν να συμμετέχουν και παχύσαρκα άτομα για καλύτερη φυσική κατάσταση και ενδυνάμωση. Επειδή οι ασκήσεις είναι εξατομικευμένες μπορεί κάποιος να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή.
Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και μέσα σε 2 μήνες βλέπουμε τη διαφορά.

yoga chi

 

Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση της γιόγκα, που όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, μπορούν να την εξασκήσουν, ακόμα και αν δεν έχουν ασχοληθεί προηγούμενα.

Ενδεικτικά οφέλη της άσκησης είναι:

 • ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης
 • αυξημένη ευλυγισία των μυών
 • ελάττωση της οστεοαρθρίτιδας
 • επανάκτηση της ισορροπίας
 • καλύτερη στάση του σώματος
 • μείωση του άγχους μέσω του διαλογισμού και της αποκέντρωσης
 • βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
 • ρύθμιση πίεσης
 • αντιμετώπιση της κατάθλιψης
 • ευεξία και ενέργεια, καθώς και,
 • βελτίωση του μεταβολισμού


Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Παρασκευή απόγευμα,
από τον Γιάννη Σχοινά, πιστοποιημενο δάσκαλο γιόγκα, (yoga alliance)

Το μάθημα περιλαμβάνει ασκήσεις χάθα γιόγκα, αναπνοές, διαλογισμό και θα εναλλάσσονται με θεραπευτικές ασκήσεις Τσι Κονγκ καθώς και άλλες ήπιες ενεργειακές πρακτικές για να εξισορροπήσετε ξανά το νευρικό σας σύστημα και να απελευθερωθείτε από τον φόβο και το άγχος.