ΤΑΙ ΤΣΙ

Τάι τσι

Το Τάι Τσι είναι μια αρχαία κινέζικη τέχνη που επιδρά θετικά τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Έχει χαρακτηριστεί ως αργός ενεργειακός χορός, διαλογισμός σε κίνηση, πάλη σκιών, ολιστική θεραπευτική άσκηση, ήπια πολεμική τέχνη.

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, γιατί ενώ γυμνάζει συνολικά το σώμα δεν φθείρει καθόλου τους ευαίσθητους ιστούς του. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια φόρμα Τάι Τσι επικρατεί στον άνθρωπο μια αίσθηση χαλάρωσης από τις εντάσεις, αναζωογόνησης, ευεξίας και πληρότητας.

Το Τάι Τσι ανήκει στην οικογένεια των «εσωτερικών πολεμικών τεχνών». Οι αργές και απαλές κινήσεις του κρύβουν δύναμη και ζωντάνια. Η φιλοσοφία του στηρίζεται πάνω στις αρχές του yin και του yang, τις δυο αντίθετες δυνάμεις. Οι φόρμες του Τάι τσι τσουάν είναι συγκεκριμένες κινήσεις που εκφράζουν τη δύναμη της ζωής που συνεχώς αλλάζει και κυλάει. Ο σταθερός ρυθμός επιτρέπει στο νου να ησυχάσει και να συγκεντρωθεί. Οι φόρμες του Τάι Τσι είναι σειρές κινήσεων τις οποίες ο μαθητής μαθαίνει στο διάστημα κάποιας χρονικής περιόδου, παρακολουθώντας τακτικά τα μαθήματα. Αργότερα η βασική εκπαίδευση του περιλαμβάνει διόρθωση και εκλέπτυνση αυτών των κινήσεων για αρκετό χρόνο ώστε να ανοίξει και να καλλιεργηθεί η εσωτερική ενέργεια που στα κινέζικα ονομάζεται qi (τσι).

Το Τάι Τσι βοηθάει στην ανάπτυξη της εσωτερικής ενέργειας, την ηρεμία του νευρικού συστήματος, το άνοιγμα της αναπνοής, την ανακούφιση των κλειδώσεων και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Βελτιώνει την αναπαραγωγή των κυττάρων, βοηθάει στην αϋπνία και λειτουργεί σαν προληπτική άσκηση για διάφορες ασθένειες. Αναπτύσσει την υπομονή και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Σαν πολεμική τέχνη (για όσους θέλουν να εξασκήσουν αυτή του την πλευρά) δυναμώνει την εσωτερική ενέργεια και δίνει ελαστικότητα και ευλυγισία στο σώμα χωρίς τον φόβο εξωτερικών τραυματισμών. Η κάθε του κίνηση είναι και μια τεχνική αυτοάμυνας. Κατά την εξάσκηση ο νους είναι ήσυχος, αλλά βρίσκεται σε εγρήγορση. Έτσι επιτυγχάνεται ενότητα ηρεμίας και κίνησης.