ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΙΛΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ
 
Η δική μου Διοτίμα
 
Το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό Εντευκτήριο σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Απόστολου Κιλεσσόπουλου Η δική μου Διοτίμα τη Δευτέρα 3 Μαίου 2004.
Θα μιλήσουν: ο καθηγητής Χρίστος Τσολάκης
η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα
και η μουσικός Τριισεύγενη Καλοκύρη.
Μουσική Συμβολή: Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο), Νίκος Δημηνάκης (σαξόφωνο)
Κείμενα σχετικά με το βιβλίο "Η δική μου Διοτίμα"
Στιγμιότυπα από την παρουσίαση  

Ο καθηγητής Χ. Τσολάκης στην παρουσίαση της Διοτίμας

Το κοινό

  Απόστολος Κιλεσσόπουλος, Η δική μου Διοτίμα
Πρόλογος: Cheryl Williams
Θεσσαλονίκη
Εκδόσεις Εντευκτηρίου, 2003
193 σελίδες, τιμή 14,50 €
 
[δελτίο τύπου]

Μετά από μια σειρά λευκώματα που παρουσιάζουν το εικαστικό του έργο, ο γνωστός ζωγράφος Απόστολος Κιλεσσόπουλος δημοσιεύει ένα ιδιότυπο βιβλίο, που συνδυάζει τον δοκιμιακό λόγο με αυτοβιογραφικά στοιχεία, και αναφέρεται στην Τέχνη στο σύνολο της αλλά και σε κάθε τέχνη χωριστά. Με όχημα τη μουσική και την παρουσία της στη ζωή του, από τα παιδικά του χρόνια πρώτα στην Κατερίνη και μετά στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν στην περίοδο που σπούδαζε αρχιτεκτονική στη Γερμανία αλλά και στα χρόνια της παραγωγικής καλλιτεχνικής του ζωής μέχρι τώρα, ο Κιλεσσόπουλος επιχειρεί ένα τολμηρό άνοιγμα προς τον κόσμο, και τον "έξω" αλλά και τον "έσω" κόσμο.

Ο φιλοσοφικός στοχασμός και η τέχνη —της ακρόασης, του λόγου, της ζωγραφικής, της ψηλάφησης αισθητού και υπεραισθητού— συμπλέκονται μεταξύ τους αλλά και με την αφήγηση βιωμάτων που όλα τα διαπερνά η μουσική. Το βιβλίο του Κιλεσσόπουλου Η δική μου Διοτίμα κατακτά τον αναγνώστη με το βάθος της σκέψης, το χιούμορ, την ευρεία θεώρηση των ζωτικών θεμάτων στα οποία δοκιμάστηκαν η ευαισθησία, η δεξιότητα και η αυτοσυνείδηση του καλλιτέχνη ενός καλλιτέχνη που επιλέγει αυτή τη φορά να μας οδηγήσει στους δαιδάλους του δικού του μικρόκοσμου —ο οποίος χάρη στη μουσική (τη δική του Διοτίμα), αντανακλά τη δυναμική του μακρόκοσμου. Η ικανότητα του συγγραφέα να συναιρεί βιωματικό αφενός και δοκιμιακό αφετέρου υλικό, τον οδηγεί σε ένα είδος bildungsroman, ένα (όχι μυθιστόρημα αλλά) δοκίμιο ενηλικίωσης.


[περιοδικό ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ
& εκδόσεις ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟΥ
Τ.Θ. 50.011, 540 13 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ. & FAX (2310) 279.607
Underground Εντευκτήριο
(χώρος εκδηλώσεων)
Δεσπεραί 9, τηλ. 2310 283.223]

«Καθώς ο Απόστολος Κιλεσσόπουλος σκέπτεται και ερευνά τον κόσμο των δονήσεων, των συχνοτήτων, και τοποθετεί τις σκέψεις του μέσα σε λεκτικά μηνύματα, μας παρασύρει μαζί του σε ένα ταξίδι προς ένα εσωτερικό βασίλειο, στο οποίο ο ίδιος είναι δια βίου αφιερωμένος. Ως πολυδιάστατη προσωπικότητα (ζωγράφος, γλύπτης, σκηνοθέτης, συγγραφέας), θέτει καίρια ερωτήματα», παρατηρεί η Σέρυλ Γουίλλιαμς, διδάκτωρ Ψυχολογίας, Θεολογίας και Φιλοσοφίας, προλογίζοντας το βιβλίο του Κιλεσσόπουλου. Και προσθέτει, «Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς τι κοινό έχουν όλα αυτά τα πράγματα στα οποία είναι δοσμένος και τα οποία μας προσφέρει γενναιόδωρα μέσα από τα έργα του [...] Πιστεύω πως όλες του οι δραστηριότητες περιέχουν ως κοινό συστατικό την ενοποιό σκέψη, δηλαδή έναν ενιαίο δονητικό ρυθμό. Συναντώνται όλες μέσα στο ίδιο μήκος κύματος».

Ο Απόστολος Κιλεσσόπουλος γεννήθηκε το 1942. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Ντάρμσταντ και σκηνοθεσία στην Αθήνα. Γύρισε σειρά ντοκυμανταίρ πολιτιστικού περιεχομένου, δίδαξε κινηματογράφο, σκηνοθέτησε όπερα. Έχει φιλοτεχνήσει τις δυο μεγαλύτερες τοιχογραφίες στην Ελλάδα: εξωτερική, στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, εσωτερική, στο κτίριο διοικήσεως του ΑΠΘ. Από το 1964 έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, ενώ από το 1970 μέχρι τώρα το έργο του έχει παρουσιαστεί σε 35 ατομικές εκθέσεις, 6 από τις οποίες ήταν αναδρομικές, στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αμερική,

 

(Διοτίμα: ιέρεια από τη Μαντινεία Στο Συμπόσιο του Πλάτωνα αναπτύσσει τη μεταφυσική του έρωτα.)


Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΔΙΟΤΙΜΑ